Tjalk Concordia

In opdracht van Kooijman en de Vries tekende Baron Van Höevell in 1976 de 11 meter tjalk Concordia. Wie de lijnen van dit jacht goed bekijkt zal constateren dat de karakteristieke tjalkenlijn onmiddellijk herkenbaar is.

Dat Van Hoevell het tjalk- type zo goed heeft weten te treffen is ongetwijfeld mede een gevolg van het feit dat aan deze opdracht al verschillende andere ervaringen met tjalken vooraf waren gegaan, te weten verschillende opmetingen voor verbouwingen en voor het tekenen van een zeilplan voor reeds bestaande schepen. De tjalk Concordia is niet getekend met een zogenaamde bollestal* maar met een achterdekje achter de schipperswoning met de traditionele raampjes.

Fries voor de stuurkuip van een vaartuig, letterlijk vertaald de plaats achterin een boot waarin de stier gestald werd.

11 meter lang

Het tjalkruim, waarvan de afdekking de ouderwetse luikenkap suggereert, is bedoeld als gastenverblijf indien het schip zou worden gebruikt voor het varen met betalende gasten. In het vooronder zijn nog aanvullende slaapplaatsen. De krachtige dieselmotor is geplaatst in het ruim tegen het voorschot van het schippersverblijf.  De tjalk heeft als zeilschip goed voldaan en werd gedurende een aantal jaren verhuurd door 'Heech by de Mar' in Heeg. In 2005 verkocht aan een theater- en trainingsbedrijf, is ze sinds oktober 2021 in bezit van Recreatiebedrijf 'Aan het Water'.